Амстердам On-boarding за Деян

20180127_142429

Първа снимка след преместването на Деян – включва и шампанското, което Алис ни изпрати от Франция, за да отпразнуваме първата вечер заедно

След повече от две години и половина, най-после се случи! Деян се премести в Амстердам и ще живеем заедно (отново). Hilarity ensues.

Връзка от разстояние не е нещо, което принципно ти влиза в плановете, като си представиш връзката си с някого. С Деян на всеки няколко месеца си казвахме „Още три месеца и се събираме“, и после, разбира се, животът ни изненадваше и се оказваше, че май ще са повече от три месеца. Странното е, че въпреки че си липсвахме, никога не ни е било супер драматично, че не живеем заедно. Някакси се свиква. И така, Деян вече е бил тук много пъти на гости, но вече ще живее перманентно в Амстердам. След няколко челни сблъсъка със „суровата“ холандска действителност (вчера примерно ме спря строг катаджия да ми провери фаровете на колелото), съм в позиция да му дам някакви съвети, а той винаги „обожава“ да го наставлявам. Затова му подготвих Amsterdam starter pack. Да не се бърка с tourist in Amsterdam starter pack.

20180127_130829

  1. Правилният чадър

Тук вали много. 187 дни в година с повече от 0.1 мм дъжд много, затова е по-лесно да не си вадиш чадъра от чантата, отколкото да се чудиш дали днес си го носиш. Обикновено дъждът е гарниран и с много вятър, че дори и по-стабилните чадъри се предават. До момента съм изхарчила близо 50 евро за чадъри, така че беше време Деян да се поучи от моите грешки. От Техническия университет на Делфт са изобретили един супер як, аеродинамичен чадър, който е специално пригоден за холандското време. Сигурно сте ги виждали, има форма на чадър, който вече е преживял сблъсък с вятър.

  1. Костюмче от мушама за каране на колело в дъжда

Човек като е мокър, само той си знае колко му е мокро. Няма по-гадно от това така, едно хубаво да се накиснеш от дъжда, и после да трябва да чакаш четири часа да изсъхнеш. А тук навсякъде е студено, обществени сгради, ресторанти, никъде не е достатъчно топло, за да издържиш няколко часа с мокри дънки. Холандските девойки са ме научили на един трик – ако е вероятно да завали (винаги е вероятно да завали), облечи си рокля или пола, защото чорапогащниците съхнат много по-бързо. Деян няма как много да се възползва от тази опция. Затова една такава мушама си е супер решение – слагаш отгоре на това, което носиш, и забравяш. (И не, него не го снимахме, не е фотогенично много 😊 )

  1. Кутия за храна + бутилка за вода

Холандците много си носят храна на обяд от вкъщи. Вярно, че за тях приличен обяд е буквално нарязан хляб и парче кашкавал. Плюс това, с Деян ще работим много близо един до друг и вече знам какво горе-долу има в района. Еми, ситуацията е, че няма как да е и вкусно, и здравословно и евтино. И затова и аз почнах да си нося обяд от вкъщи като част от новогодишните ми решения. А бутилката за вода си е задължителна – първо, чешмяната вода тук е ок, второ не създаваш допълнително замърсяване с пластмасови бутилки за еднократна употреба, и трето – специално този модел са супер тренди, всички в университета имаха.

  1. Раница

Ако си нарамил чадъра, приготвил си си обяд за офиса, носиш си и мушамичка за дъжда, някъде трябва да ги складираш. Караш колело постоянно, затова ръцете ти трябва да свободни. Няма как да минеш без една хипстърска раница. Всички тук носят ей тези. Мислех, че са някакви рекламни и са ги раздавали без пари, иначе няма шанс нарочно някой да си ги е купил (бях забравила как се казват и само написах в гугъл hipster rucksack и, естествено, те бяха първите, които ми излезнаха). Наскоро открих едни много  по- яки раници, които даже са правени специално за Амстердам – леки, водонепромокаеми, и, най-готиното – светлоотразителни, за да е по-безопасно като караш колело. Плюс, правят ти малко етикетче с името. Верно, хипстърски са малко, ама си заслужава.

  1. Карта за намаление на Албърт Хайн

Значи Албърт Хайн заслужава отделен пост. Хора, честно, не ми дават пари постоянно да говоря за тях, ама просто наистина са най-якият супермаркет. И всичко е направено с такава мисъл за клиента, че направо да се побъркаш. Примерно, имат безплатно месечно списание с жестоки рецепти. По-големите магазини предлагат безплатно за децата плодове докато родителите пазаруват. Имат редовно show-cooking, където можеш да пробваш какво готвят и всички съставки за ястието са наредени, за да си ги вземеш директно, плюс разпечатна рецепта. Имат много яки готови пакети с по една глава лук, три стръка мащерка, едно кубче бульон и всичко останало, което ти трябва, за доматена супа, примерно. Картата им за отстъпки на практика е същата като Billa картата, но като си я регистрираш получаваш седмично 6 за допълнителни намаления, съобразени с твоята история на пазаруване. Въобще, карта на Албърт Хайн си е първата стъпка за пълноправно амстердамстване.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s